ryggont

Din ryggrad är en kolumn av ben (kotorna) som hålls samman av muskler, senor och ligament och vadderade med stötdämpande skivor. Ett problem i någon del av ryggraden kan orsaka ryggvärk. För vissa människor, är ryggsmärtor bara ett irritationsmoment. För andra kan det vara plågsam och handikappande.

De flesta ryggsmärtor – även svåra ryggsmärtor – går iväg på egen hand i fyra till sex veckor. Kirurgi är sällan behövs för ryggont och anses allmänt som en sista utväg.

Är konstant eller intensiv, speciellt på natten eller när du ligger ner, sprider ner en eller båda benen, särskilt om smärtan sträcker sig under knäet, orsakar svaghet, domningar eller stickningar i en eller båda benen, Inträffar med oavsiktlig viktminskning, inträffar med svullnad eller rodnad på ryggen

Schema ett kontor besök

En vanlig orsak till ryggsmärta är skada på en muskel (stam) eller ligament (vrickning). Stammar och stukningar kan uppstå av många anledningar, bland annat felaktig lyft, dålig hållning och brist på regelbunden motion. Övervikt kan öka risken för sträckningar och vrickningar påverkar din rygg.

Söka akut medicinsk vård

Ryggsmärtor kan också vara resultatet av mer allvarliga skador, såsom en kotfraktur eller brusten disk, från artrit och andra åldersrelaterade förändringar i ryggraden och vissa infektioner.

De flesta ryggsmärtor blir bättre inom några veckor utan behandling. Om du är mycket obehagligt, kan du vila i sängen för en dag eller två, men längre än som gör mer skada än nytta. Over-the-counter smärtstillande medel hjälper ofta att minska ryggsmärtor, som gör tillämpningen av kyla eller värme till det smärtande området.

Ring din läkare om din ryggvärk inte har förbättrats efter en veckas behandling i hemmet eller om din ryggvärk

Du bör besöka din läkare eller akut medicinsk hjälp eller har någon köra dig till akuten om din ryggvärk

Besök din läkare

Inträffar efter en stor genomslagskraft bilolycka, dålig faller eller sport skada, orsakar nya tarm och blåskontroll problem, inträffar med feber