fotled smärta orsaker

Din fotled är ett intrikat nätverk av ben, ligament, senor och muskler. Stark nog att bära din kroppsvikt och ger dig möjlighet att flytta, kan din fotled vara benägna att skada och smärta.

Du kan känna smärta på insidan eller utsidan av vristen eller längs hälsenan, som förbinder musklerna i underbenet till hälbenet. Även mild fotled smärta svarar ofta bra på hem behandlingar, kan det ta tid att lösa. Du bör se din läkare för svår fotled smärta, speciellt om det följer en skada.

Har svår smärta eller svullnad, har ett öppet sår eller allvarlig missbildning, har tecken på infektion, såsom rodnad, värme och ömhet i det drabbade området eller feber högre än 100 F (37,8 C), kan inte lägga vikt på foten

Omedelbart söka läkarvård om du

Även en relativt godartad vristskada kan vara ganska smärtsamt, åtminstone i början. Det är oftast säkert att försöka hem rättsmedel för ett tag.

Schema ett kontor besök om du

För många fotledsskador, egenvård åtgärder lindra smärtan. exempel innefattar

Egenvård

Även med de bästa av vård, kan du ha några svullna, stelhet eller smärta, speciellt första sak på morgonen eller efter att du har varit aktiv under flera veckor.

Besök din läkare

Har ihållande svullnad som inte förbättras efter två till fem dagar efter behandling i hemmet, har ihållande smärta som inte förbättras efter flera veckor

Resten. Hålla vikten av fotleden så mycket som möjligt. Ta en paus från dina normala aktiviteter,. Ice. Placera en kylklamp eller påse frysta ärtor på vristen i 15 till 20 minuter tre gånger om dagen,. Compression. Använd en kompressionsförband för att minska svullnad,. Höjd. Höj din fot ovanför ditt hjärta för att minska svullnad,. Over-the-counter smärtstillande medel. Läkemedel såsom ibuprofen (Alvedon, Motrin IB, andra) och naproxen natrium (Aleve) kan lindra smärta och hjälpa läkningen.