ankyloserande spondylit

Ankyloserande spondylit är en inflammatorisk sjukdom som kan orsaka en del av kotorna i ryggraden att smälta samman. Denna sammansmältning gör ryggraden mindre flexibel och kan resultera i en böjd framåt hållning. Om revben påverkas, kan det vara svårt att andas djupt.

Ankyloserande spondylit drabbar män oftare än kvinnor. Tecken och symtom på ankyloserande spondylit börjar vanligtvis i tidig vuxen ålder. Inflammation kan också förekomma i andra delar av kroppen – oftast, dina ögon.

När ska en läkare

Det finns inget botemedel mot ankyloserande spondylit, men behandlingar kan minska din smärta och minska symtomen.

Vad kan du göra

Tidiga tecken och symtom på ankyloserande spondylit kan innefatta smärta och stelhet i nedre delen av ryggen och höfterna, särskilt på morgonen och efter perioder av inaktivitet. Med tiden kan symtomen förvärras, förbättra eller sluta helt med oregelbundna mellanrum.

Vad du kan förvänta från din läkare

De områden som oftast drabbas är

röntgenundersökningar

Uppsök läkare om du har låg rygg eller skinkan smärta som kom långsamt, är värre på morgonen eller väcker dig från din sömn under andra halvan av natten – i synnerhet om denna smärta förbättras med motion och förvärras med vila. Se en ögonläkare (ögonläkare) omedelbart om du utvecklar en smärtsam röda ögon, svår ljuskänslighet eller dimsyn.

Ankyloserande spondylit har ingen känd specifik orsak, men genetiska faktorer verkar vara inblandade. I synnerhet personer som har en gen som kallas HLA-B27 till kraftigt ökad risk att utveckla ankyloserande spondylit.

I svåra fall av ankyloserande spondylit, nya ben former som en del av kroppens försök att läka. Denna nya ben gradvis överbryggar gapet mellan kotorna och så småningom smälter delar av kotorna tillsammans. De delar av ryggraden blir stela och oflexibla. Fusion kan också stelna din bröstkorg, begränsa din lungkapacitet och funktion.

Andra komplikationer kan innefatta

Du kanske först ta dina symptom att uppmärksamma din husläkare. Han eller hon kan hänvisa dig till en läkare som specialiserat sig på inflammatoriska sjukdomar (rheumatologistskjortor).

Innan din tid, kanske du vill skriva en lista med svar på följande frågor

Din läkare kan ställa några av följande frågor

Under fysisk undersökning, kan din läkare be dig att böja ryggen i olika riktningar. Han eller hon kan också mäta bröstet omkrets – en gång med lungorna tom och en gång med dem full av luft – att jämföra skillnaden.

Din läkare kan också försöka att återge din smärta genom att trycka på specifika delar av bäckenet eller genom att flytta benen i en viss position. Han eller hon kan också be dig att försöka stå upprätt, med hälarna och baksidan av huvudet mot en vägg.

Röntgen låta din läkare för att kontrollera förändringar i dina leder och ben, men de synliga tecken på ankyloserande spondylit kanske inte är uppenbar tidigt i sjukdomsförloppet.

Magnetisk resonanstomografi (MRT) använder radiovågor och ett starkt magnetfält för att ge mer detaljerade bilder av ben och mjukdelar. MRT kan avslöja tecken på ankyloserande spondylit tidigare i sjukdomsprocessen, men är mycket dyrare.

Det finns inga särskilda labbtester för att identifiera ankyloserande spondylit. Vissa blodprov kan kontrollera om markörer för inflammation, men inflammation kan orsakas av många olika hälsoproblem. Ditt blod kan testas för HLA-B27-genen, men de flesta människor som har denna gen inte har ankyloserande spondylit.

laboratoriet~~POS=TRUNC

mediciner

Terapi

Kirurgi

Målet med behandlingen är att lindra din smärta och stelhet, och förhindra eller försena komplikationer och spinal missbildning. Ankyloserande spondylit behandling är mest framgångsrika innan sjukdomen orsakar irreversibel skada på lederna.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) – såsom naproxen (Naprosyn) och indometacin (Indocin) – är de mediciner läkarna oftast använder för att behandla ankyloserande spondylit. De kan lindra din inflammation, smärta och stelhet. Emellertid är dessa läkemedel också kan orsaka gastrointestinal blödning.

Om NSAID är inte bra, kan din läkare föreslå tumor necrosis factor (TNF) blockerare. TNF är en cellprotein som fungerar som en inflammatorisk medel i reumatoid artrit. TNF-blockerare rikta detta protein för att minska smärta, stelhet, och ömmande eller svullna leder. De administreras genom att injicera medicinen under huden eller genom en intravenös linje.

Exempel på TNF-blockerare inkluderar

TNF-blockerare kan återaktivera latent tuberkulos och kan orsaka vissa neurologiska problem.

Sjukgymnastik kan ge en rad fördelar, från smärtlindring till förbättrad fysisk styrka och flexibilitet. Din läkare kan rekommendera att du träffa en sjukgymnast för att ge dig specifika övningar avsedda för dina behov.

Range-of-motion och stretching övningar kan hjälpa till att bibehålla flexibiliteten i lederna och bevara en god hållning. Ordentlig sömn och promenader positioner och mag- och ryggövningar kan bidra till att upprätthålla din upprätt hållning.

De flesta människor med ankyloserande spondylit inte behöver kirurgi. Dock kan din läkare rekommenderar operation om du har svår smärta eller ledskador, eller om din höftled är så skadad att den behöver bytas ut.

Om du röker, sluta. Rökning är generellt dåligt för hälsan, men det skapar ytterligare problem för personer med ankyloserande spondylit. Beroende på svårighetsgraden av ditt tillstånd, kan ankyloserande spondylit påverka rörligheten för bröstkorgen. Skada dina lungor genom rökning kan ytterligare äventyra din förmåga att andas.

Loppet av ditt tillstånd kan förändras över tiden, och du kan uppleva återfall och remissioner under hela ditt liv. Men de flesta människor har möjlighet att leva produktiva liv trots diagnosen ankyloserande spondylit.

Du kanske vill gå en online eller i person stödgrupp för människor med detta tillstånd, för att utbyta erfarenheter och stöd.

Besök din läkare