angina

Angina är en term som används för bröstsmärtor som orsakas av minskat blodflöde till hjärtmuskeln. Angina (en-Jie nuh eller AN-juh-Nuh) är ett symptom på kranskärlssjukdom. Angina beskrivs typiskt som klämma, tryck, tyngd, täthet eller smärta i bröstet.

Angina, även kallad angina pectoris, kan vara ett återkommande problem eller en plötslig, akut hälsoproblem.

Kännetecken för stabil angina

Angina är relativt vanligt, men kan vara svåra att skilja från andra typer av bröstsmärta, till exempel smärta eller obehag av matsmältningsbesvär. Om du har oförklarad bröstsmärta, kontakta läkare omedelbart.

Kännetecken för instabil angina (en medicinsk akut)

Symptom i samband med kärlkramp inkluderar

Angina hos kvinnor

Bröstsmärtor och obehag gemensamt med angina kan beskrivas som tryck, klämma, fullhet eller smärta i mitten av bröstet. Vissa personer med angina beskriver angina som känsla som ett skruvstäd pressar bröstet eller känsla som en tung vikt har lagts på deras bröst. För andra kan det kännas som matsmältningsbesvär.

När ska en läkare

Svårighetsgraden, varaktighet och typ av kärlkramp kan variera. Det är viktigt att känna igen om du har nya eller förändrade obehag i bröstet. Nya eller olika symtom kan tyda på en farligare form av angina (instabil angina) eller en hjärtattack.

Stabil angina är den vanligaste formen av angina, och det sker typiskt vid ansträngning och går bort med resten. Om obehag i bröstet är en ny symptom för dig, är det viktigt att se din läkare för att ta reda på vad som orsakar din bröstsmärtor och att få rätt behandling. Om stabil angina blir värre eller förändringar, kontakta läkare omedelbart.

En kvinnas angina kan skilja sig från de klassiska anginasymptom. Till exempel, kvinnor upplever ofta symtom som illamående, andnöd, buksmärtor eller extrem trötthet, med eller utan bröstsmärtor. Eller en kvinna kan känna obehag i halsen, käken eller rygg eller stickande smärta i stället för den mer typiska tryck över bröstet. Dessa skillnader kan leda till förseningar i söker behandling.

Om bröstsmärtor varar längre än några minuter och inte försvinner när du vila eller ta dina angina mediciner, kan det vara ett tecken på att du har en hjärtattack. Du bör besöka din läkare eller akut medicinsk hjälp. Ordna med transport. Bara köra själv till sjukhuset som en sista utväg.

Angina orsakas av minskat blodflöde till hjärtmuskeln. Ditt blod transporterar syre, som din hjärtmuskel behöver för att överleva. När hjärtmuskeln inte får tillräckligt med syre, orsakar det ett tillstånd som kallas ischemi.

Den vanligaste orsaken till minskat blodflöde till hjärtmuskeln är kranskärlssjukdom (CAD). Ditt hjärta (krans) artärer kan bli minskat med inlåning som kallas plack. Detta kallas ateroskleros.

Detta minskat blodflöde är en leverans problem – ditt hjärta inte får tillräckligt med syrerikt blod. Du kanske undrar varför du inte alltid har kärlkramp om ditt hjärta artärer är minskat på grund av fet uppbyggd. Detta beror på att under tider av låg efterfrågan syre – när du vilar, till exempel – kan din hjärtmuskeln kunna klara sig på den minskade mängden blodflöde utan att utlösa angina symptom. Men när du ökar efterfrågan på syre, till exempel när du tränar, kan detta leda till kärlkramp.

Instabil angina. Om fetthaltiga avlagringar (plack) i ett blodkärl bristning och en blodpropp bildas, kan det snabbt blockera eller minska flödet genom ett minskat artär, plötsligt och allvarligt minskar blodflödet till hjärtmuskeln. Instabil angina kan också orsakas av blodproppar som blockerar eller delvis blockerar ditt hjärta blodkärl.

Instabil angina förvärras och inte lindras genom vila eller din vanliga mediciner. Om blodflödet inte förbättras, hjärtmuskeln berövas syre dör – en hjärtattack. Instabil angina är farlig och kräver akut behandling.

Följande riskfaktorer ökar risken för kranskärlssjukdom och kärlkramp

Bröstsmärtor som kan uppstå med kärlkramp kan göra vissa normala aktiviteter, såsom promenader, obekväm. Men för att den farligaste komplikationen vara oroliga med kärlkramp är en hjärtattack.

Om du har plötslig bröstsmärta (instabil angina), besöka din läkare eller lokala nödnumret direkt.

Vanliga tecken och symtom på en hjärtinfarkt omfatta

Vad kan du göra

Vad du kan förvänta från din läkare

Vad du kan göra under tiden

livsstils~~POS=TRUNC förändringar~~POS=HEADCOMP

mediciner

Medicinska procedurer och kirurgi

Om du tror att du har återkommande angina eftersom dina symtom är korta och endast ske under träning, eller om du är orolig för din angina risk på grund av en stark familjehistoria, boka tid hos din husläkare. Om angina upptäcks tidigt, kan din behandling vara enklare och effektivare.

Eftersom möten kan vara kort, och eftersom det finns ofta en hel del mark för att täcka, är det en bra idé att vara förberedd för mötet. Här är lite information för att hjälpa dig redo för mötet och vad man ska förvänta sig av din läkare.

Din tid med din läkare är begränsad, så att förbereda en lista med frågor kommer att hjälpa dig att göra det mesta av din tid tillsammans. Lista dina frågor viktigast för minst viktigt i de fall tiden är ute. Mot kärlkramp, några grundläggande frågor att ställa din läkare

Förutom de frågor som du har förberett att be din läkare, tveka inte att ställa frågor under din tid.

Din läkare kommer sannolikt att ställa ett antal frågor. Att vara redo att svara på dem kan reservera tid att gå över några punkter du vill spendera mer tid på. Din läkare kan begära

Det är aldrig för tidigt att göra hälsosamma livsstilsförändringar, såsom att sluta röka, äta hälsosam mat och bli mer fysiskt aktiva. Dessa är primära försvarslinjer mot angina och dess komplikationer, inklusive hjärtinfarkt och stroke.

För att diagnostisera kärlkramp, kommer din läkare börja med att göra en fysisk undersökning och frågar om dina symtom. Du kommer också att tillfrågas om riskfaktorer, inklusive om du har en familjehistoria av hjärtsjukdom.

Det finns flera tester kan din läkare ordinera att hjälpa till att bekräfta om du har kärlkramp

Det finns många alternativ för angina behandling, inklusive livsstilsförändringar, läkemedel, angioplastik och stentning, eller koronar bypass-kirurgi. Målen med behandlingen är att minska frekvensen och svårighetsgraden av symtomen och minska risken för hjärtinfarkt och död.

Men om du har instabil angina eller angina smärta som skiljer sig från vad du brukar ha, såsom inträffar när du är i vila, behöver du omedelbar behandling på sjukhus.

Om angina är mild, kan livsstilsförändringar vara allt du behöver göra. Även om din angina är svår, kan göra livsstilsförändringar fortfarande hjälpa. Dessa förändringar omfattar följande

Om livsstilsförändringar ensam inte hjälper din angina, kan du behöva ta mediciner. Dessa kan inkludera

Livsstilsförändringar och mediciner används ofta för att behandla stabil angina. Men förfaranden, såsom angioplastik, stentning och koronar bypass-kirurgi, också används för att behandla kärlkramp.

Eftersom hjärtsjukdomar är ofta orsaken till de flesta former av angina, kan du minska eller förhindra angina genom att arbeta med att minska ditt hjärta sjukdomsriskfaktorer. Göra livsstilsförändringar är det viktigaste steget du kan ta.

Du kan hjälpa till att förhindra angina genom att göra samma livsstilsförändringar som kan förbättra dina symtom om du redan har kärlkramp. Dessa inkluderar

Besök din läkare