allt om antioxidanter: be nutritionist på

“Fria radikaler” är instabila atomer eller molekyler i kroppen. De saknas viktiga komponenter som skulle göra dem mer stabila. Så de råna andra celler i dessa komponenter för att möta deras behov. Detta orsakar skada på tidigare friska celler. Med tiden kan detta skada leda till sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar, eller Alzheimers sjukdom.

Din kropp producerar fria radikaler genom sina normala processer. Din kropp innehåller också antioxidant molekyler, som deaktiverar skadliga fria radikaler. Men saker som rökning, föroreningar och överdriven alkoholkonsumtion kan skapa så många fria radikaler som kroppen har svårt att desarmera dem på egen hand.

Termen “super mat” är inte en officiell beteckning. Det är vanligen används för att beskriva livsmedel som kan bidra till att förebygga eller behandla vissa sjukdomstillstånd. All mat som är packad med hälsosamma näringsämnen kan anses vara en super mat. Som exempel kan nämnas blåbär med friska antioxidanter, lax som innehåller omega-3 fettsyror, bönor som ger dig fibrer, och mjölk som en av de bästa källorna till kalcium.

Den övre gränsen för vitamin E i en vuxen är 1000 mg per dag. Detta innebär mer än som skulle kunna öka risken för biverkningar. Du är väl under detta belopp.

Medicinska studier om L-karnitin har använt högre doser än som på sina undersåtar, så du bör vara bra. Emellertid biverkningar är alltid möjligt. Dessa inkluderar illamående, kräkningar, magkramper, halsbränna och diarré.

Det finns två huvudtyper av kalcium i kosttillskott. Båda fungerar alldeles utmärkt. Du kan höra att kalciumkarbonat har mer “elementärt kalcium” än kalciumcitrat. Men allt du behöver för att uppmärksamma är mängden kalcium på tillägget etikett.

Du bör ta kalciumkarbonat med mat. Du kan ta kalciumcitrat med eller utan mat. Om du har förstoppning från kalciumtillskott, kan välja kalciumcitrat hjälp, eftersom det är mindre sannolikt att orsaka magproblem.

Ta inte mer än 500 mg kalcium vid en tid eftersom kroppen inte effektivt kan absorbera mer än så. Till exempel, om din läkare sagt att du ska ta 1000 mg per dag, ta 500 mg på morgonen och 500 mg på natten.

Multivitaminer har många näringsmässiga fördelar. Men det finns inga medicinska bevis som tyder på att ta dem kan bidra till att förbättra din känsla av lukt eller smak.

OPCs, förkortning för “oligomeric proantocyanidiner”, är i flavonoider klassen. Flavonoider är antioxidanter som finns naturligt i växter. De bidra till att göra blåbär blå, körsbär röd, och björnbär svart.

Vissa studier visar att OPCs kan hjälpa till att hålla ditt hjärta friskt. Om du ser en svart mat, är det troligt att vara en bra källa till OPC; svarta sesamfrön, svarta bönor, svart ris, eller svart quinoa till exempel. (Inte alla svarta livsmedel har OPCs, som svart pasta som får sin färg från bläckfisk bläck.) Vindruvskärnextrakt, ofta säljs i tillägg form, är också rikt på OPC.

Eventuellt. Viss forskning tyder på att genistein kan hjälpa till att lindra värmevallningar och andra klimakteriet symtom, såsom humörsvängningar och ångest. Andra studier fann ingen nytta. Genistein kan interagera med vissa läkemedel, så kontrollera med din läkare eller apotekspersonal innan du försöker det.

Absolut! Antioxidanter hjälper till att neutralisera fria radikaler i kroppen som kan skada dina celler och leda till sjukdom. Din kropp skapar sina egna antioxidanter. Men de flesta människor utsätts för element i miljön som ökar produktionen av fria radikaler. Detta är anledningen till att upprätthålla en kost rik på antioxidanter är fördelaktigt. Plus, livsmedel som är rika på antioxidanter – frukt och grönsaker – har många andra hälsofördelar.

Jag rekommenderar inte dricka rött vin i syfte att få antioxidanter. Det finns andra sätt att packa din kost med antioxidanter, som med frukt och grönsaker. Däremot kan rött vin vara en del av din antioxidant plan. Som en man, bör du begränsa ditt vin intag till högst två 5 oz. glas om dagen. Dricka mer än vad som kunde uppväga eventuella hälsofördelar och faktiskt öka risken för vissa sjukdomar.

Rött vin har kopplats till en minskad risk för hjärtsjukdomar och vissa cancerformer. Den är rik på en antioxidant som kallas resveratrol, som också återfinns i röda druvor, druvsaft, jordnötter, och mullbär.

Ångkokning dina grönsaker är det bästa sättet att bevara näringsämnen i dem. Att begränsa den tid du steker dem hjälper också. Detta är sant för kokning också, eftersom fler näringsämnen kan läcka ut i vattnet. Det är skönt att veta att med soppor och stuvningar, det spelar ingen roll. Du konsumerar näringsämnen i vad buljong eller vätska du har laga dessa planteras in.

Klibbiga vitaminer är lika näringsrik som vanliga vitaminer. Mängden av vitaminer och mineralämnen som anges på etiketten är viktigare än den form de faktiskt kommer in.

Även om klibbiga vitaminer kan vara välsmakande, inte ta mer än rekommenderat. Du kan ta för många vitaminer. Även klibbiga vitaminer hålla ofta tänderna. Så om dina gummies är inte sockerfria, kan det leda till karies och emalj erosion.

Se till att du får massor av kalcium och vitamin D. Dessa näringsämnen är avgörande för att upprätthålla starka ben, speciellt eftersom du uppenbarligen går igenom klimakteriet vid en ung ålder.

Sikta på 1000 mg kalcium per dag. De bästa källorna är mejeri, såsom låg fetthalt eller fettfri mjölk och yoghurt. Sojamjölk och mandelmjölk är också bra källor. Om du inte tror att du får tillräckligt med kalcium, lägga till en kalciumtillägg till din dagliga rutin.

Vitamin D kan vara svårt att få ur kosten, men det är viktigt för kalciumupptag. Du behöver 600 IU av vitamin D per dag. De bästa källorna är fet fisk, som lax och tonfisk. Mjölk och apelsinjuice är ofta berikade med vitamin D. Om du inte tror att du får nog, omfattar tillägg. Du kan ofta hitta kalcium och vitamin D kombineras i en tillägg.

Tar för många vitaminer på en gång kan ibland orsaka magbesvär. Men fördubbling upp dina vitaminer för bara en dag inte kommer att vara ett problem. Din kropp kommer snabbt att bli av med överskott. Vissa vitaminer kan bygga upp i kroppen, men som inte kommer att hända från att ta dubbelt så mycket på bara ett tillfälle.

Din kropp kommer att justera. Det finns inga risker med att bli vegan natten.

Det kan vara svårare att få vissa näringsämnen när du är vegan, såsom protein, järn och kalcium. Dessutom, se till att få massor av vitamin B12, eftersom det i allmänhet kommer från animaliska produkter. Vissa sojabaserade drycker, frukostflingor och veggie “kött” är ofta berikade med B12.

Tack för att sammanfoga oss för Fråga Nutritionist. Var noga med att checka in på onsdag 14 nov, vid 13:00 ET, när diskussionen ämnet kommer att “äta en hälsosam frukost.” Registrera dig om du vill ha en e-postpåminnelse dagen före evenemanget.

KÄLLA

Oktober 10, 2012, Allt om Antioxidanter: Fråga Nutritionist, Michael W. Smith, MD.

De åsikter som uttrycks i detta avsnitt är av specialist och specialist ensam. De återspeglar inte yttrandena från och de har inte varit föremål för granskning av en läkare eller någon medlem av redaktionen för noggrannhet, balans eller objektivitet. är inte en ersättning för professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Aldrig försena eller bortse från att söka professionell medicinsk rådgivning från din läkare eller annan kvalificerad hälso-leverantör på grund av något du läst på.

 rekommenderar inte någon specifik produkt, tjänst eller behandling. Om du tror att du har en medicinsk nödsituation, kontakta din läkare eller ringa 911 omedelbart.