akut pankreatit Guide – orsaker, symptom och behandlingsalternativ

Vad är det?

Akut pankreatit är en plötslig inflammation i bukspottkörteln .; Bukspottkörteln är den stora körteln ligger i den övre delen av buken, bakom magsäcken. Den producerar matsmältningsenzymer och hormoner .; I pankreatit, enzymer som normalt släpps ut i matsmältningskanalen börjar att skada bukspottkörteln själv. Den körtel blir svullen och inflammerad. Flera enzymer släpps ut i omgivande vävnader och blodomloppet .; Som ett resultat, saktar matsmältningen ner och blir smärtsamt. Andra kroppsfunktioner kan påverkas. Bukspottkörteln kan bli permanent skadad och ärrad om attacker är svår, långvarig eller ofta .; Det är inte känt exakt varför de enzymer börja att skada bukspottkörteln. Men det finns flera kända utlösare av akut pankreatit .; En av de vanligaste orsakerna till akut pankreatit är gallsten. Gallsten som fly från gallblåsan kan blockera pancreatic kanalen. (Bukspottkörtelgången levererar matsmältningsenzymer från bukspottkörteln till tunntarmen.) När bukspottkörtelns kanalen blir blockerad, kan enzymer inte flöda ordentligt. De kan säkerhetskopiera i bukspottkörteln. Detta gör att bukspottkörteln blir inflammerad .; Den andra vanligaste orsaken till pankreatit är tung alkoholanvändning. De flesta människor som dricker alkohol utvecklar aldrig pankreatit. Men vissa människor kommer att utveckla pankreatit efter att ha druckit stora mängder alkohol. Alkohol användning kan vara över en tidsperiod eller i en enda binge. Alkohol i kombination med rökning ökar risken för akut pankreatit .; En annan vanlig orsak till akut pankreatit är en komplikation av en medicinsk procedur som kallas ERCP. ERCP görs genom ett endoskop. Detta är en flexibel slang med en liten kamera och ett ljus på en ände och ett okular på den andra. ERCP används för att identifiera stenar och tumörer och för att visa kanaler i bukspottkörteln, levern och gallblåsan .; Andra faktorer som ibland kan orsaka pankreatit inkluderar; Användning av någon av en mängd olika läkemedel, såsom; Sulfaläkemedel; Vatten piller (hydroklortiazid, andra); Immunsuppressiva (azatioprin); Läkemedel som används för behandling av HIV

symptom

Det vanligaste symtomet på akut pankreatit är övre delen av buken. Det kan vara allt från acceptabel till svår .; Smärtan uppstår vanligtvis i mitten av kroppen, precis under revbenen. Men det ibland kändes på antingen vänster eller höger sida. Detta är en stadig, borrning eller “tråkig” smärta. Det kan stråla till ryggen, flanken, bröst eller nedre delen av magen .; Smärta når en maximal intensitet snabbt, ofta inom 30 minuter. I alkohol-inducerad pankreatit tenderar smärtan att börja en till tre dagar efter en binge .; Det kan vara svårt att hitta en bekväm ställning. Böjd över eller liggande på din sida kan minska smärtan. Äta vanligtvis gör smärtan värre .; Andra symptom på akut pankreatit inkluderar; Illamående och kräkningar; Aptitlöshet; uppblåsthet

Diagnos

Läkaren kommer att diagnostisera akut pankreatit baserad på

Hur länge varar det?

Mild till måttlig pankreatit går ofta iväg på egen hand inom en vecka. Men svåra fall kan pågå i flera veckor.

Hur kan man förhindra detta hälsotillstånd

Undvika tung alkoholanvändning kommer att bidra till att förhindra pankreatit. Den som redan har haft en episod av pankreatit orsakad av alkohol bör sluta dricka helt. Detta är avgörande för att förhindra tillståndet från att komma tillbaka eller bli kronisk.

Hur man behandlar denna hälsotillstånd

Om du misstänker att du har akut pankreatit, inte äta eller dricka något tills du ser en läkare. Mat och dryck utlösa frisättningen av enzymer från bukspottkörteln. Detta kommer att göra smärtan värre.

När ska besöka läkare

Ring din läkare eller gå till närmaste sjukhus akutmottagning om du har

Prognos

I de flesta fall går akut pankreatit iväg på egen hand efter ett par dagar. Det finns vanligtvis inga komplikationer eller ytterligare problem.