akne Vanliga frågor

Nästan alla har haft minst mild akne någon gång. Acne är den vanligaste av alla hudsjukdomar som påverkar vissa 40-50.000.000 många människor i världen. En generation eller så sedan, trodde man att äta alltför många söta eller fet mat orsakade ACN; nu läkarna vet mycket mer om varför finnar hända och hur man behandlar dem.

Allmänhet, nr. Den primära utlösande de flesta fall av akne är fluktuationer av hormoner. Hormoner stimulera olja körtlar att producera mer talg, som kan blockera porerna. Bakterier kan sedan växa i porerna, vilket får dem att bli inflammerad och bryta ut.

Det händer ibland av stor hormonella förändringar, såsom under menstruationscykeln, och under tonåren, oavsett vad du äter. Så trots vad din mormor sagt, äter för många chips kommer inte göra dig bryta ut i finnar.

Men det vissa belägg för att vissa dieter kan ha en effekt på akne, säger Macrene Alexiades-Armenakas, MD, PhD, biträdande klinisk professor i dermatologi vid Yale School of Medicine. Studier, såsom en publicerad i Journal of Academy of Dermatology, har föreslagit att hög konsumtion av mejeriprodukter ökar risken för att få akne på grund av hormonerna i mjölk, ost och yoghurt. Emellertid har senare studier inte stödde teorin.

Ytterligare andra studier av akne relation till kost har visat att en kost med högt glykemiskt index, såsom vitt bröd, våfflor och andra kolhydrater, förvärrar akne.

Du behöver inte sluta bära makeup helt och hållet, men du kan prova att byta märken eller gå med en annan typ. Om du märker finnar längs sidorna av tempel, hår krämer eller geler kan förvärra din akne, säger Alexiades-Armenakas. Leta efter kosmetika och toalettartiklar med etiketten “noncomedogenic”, vilket innebär att de inte täppa till porerna.

Inte nödvändigtvis. I själva verket, skrubba för hårt på ditt ansikte kan förvärra din akne, och med hjälp av alkoholbaserade Astringents kan torka ut huden. Acne utlöses av hormoner, och samtidigt mild, kan regelbunden rengöring med tvål och varmt vatten ibland hjälpa till med milda finnar, mer betydande akne kräver mer än bara god hygien.