akne – ämne översikt

Acne, eller acne vulgaris, är en hud problem som börjar när olja och döda hudceller täppa upp dina porer. Vissa människor kallar det pormaskar, blemmor, white, finnar, eller Zits. När du har bara ett fåtal röda fläckar, eller finnar, har du en mild form av akne. Svår akne kan innebära hundratals finnar som kan täcka ansikte, hals, bröst och rygg. Eller det kan vara större, fasta, röda klumpar som är smärtsamma (cystor).

Acne är mycket vanligt bland tonåringar. Det blir oftast bättre efter tonåren. En del kvinnor som aldrig haft akne växer upp kommer att ha det som en vuxen, ofta precis innan deras menstruationer.

Hur du känner din akne kan inte relateras till hur illa det är. Vissa människor som har svår akne är inte besväras av det. Andra är generad eller upprörd trots att de har endast ett fåtal finnar.

Den goda nyheten är att det finns många bra behandlingar som kan hjälpa dig att få akne under kontroll.

Acne börjar när olja och döda hudceller täppa till hudens porer. Om bakterier kommer in i porerna, kan resultatet svullnad, rodnad och pus.

För de flesta människor börjar akne under tonåren. Detta beror på hormonförändringar göra huden fetare efter puberteten startar.

Använda oljebaserade hud produkter eller kosmetika kan göra akne värre. Använd hud produkter som inte täppa till porerna. De kommer att säga “noncomedogenic” på etiketten.

Akne kan köras i familjer. Om en av dina föräldrar hade svår akne, är det mer sannolikt att få det.

Symtom på akne inkluderar white, pormaskar och finnar. Dessa kan uppstå på ansikte, nacke, axlar, rygg eller bröst. Finnar som är stora och djupa kallas cystisk lesioner. Dessa kan vara smärtsamt om de blir smittade. De kan också ärr i huden.

Att hjälpa till att kontrollera akne, hålla huden ren. Undvik hud produkter som täpper till porerna. Leta efter produkter som säger “noncomedogenic” på etiketten. Tvätta huden en gång eller två gånger om dagen med en mild tvål eller akne tvätt. Försök att inte skrubba eller plocka på dina finnar. Detta kan göra dem sämre och kan orsaka ärr.