10 tips för att förebygga acne

1. Håll ditt ansikte ren. Oavsett om du har akne, är det viktigt att tvätta ansiktet två gånger dagligen för att avlägsna föroreningar, döda hudceller och extra olja från hudens yta. Tvätta oftare än två gånger per dag är inte nödvändigtvis bättre, kan det göra mer skada än nytta. Använd varmt, inte hett, vatten och en mild ansiktsrengöring. Med hjälp av en hård tvål (som deodorant kropp tvål) kan skada redan inflammerad hud och orsaka mer irritation.

2. Fukta. Många akne produkter innehåller ingredienser som torkar huden, så använd alltid en fuktkräm som minimerar torrhet och hudfjällning. Leta efter “noncomedogenic” på etiketten, vilket betyder att det bör inte orsaka akne. Det finns hudkräm gjorda för fet, torr eller blandhy.

3. Försök en over-the-counter akne produkt. Dessa akne produkter behöver inte ett recept. De kan ha ingredienser såsom bensoylperoxid, salicylsyra, glykolsyra eller mjölksyra, som pansar bakterier och torka din hud. Börja med en liten mängd till en början. Sedan kan du justera hur mycket du använder och hur ofta, beroende på hur mycket peeling eller torkning du har. Använd dessa produkter med försiktighet om du har känslig hud.

4. Använd makeup sparsamt. Under en utbrytning, undvika att bära foundation, puder eller rouge. Om du bär smink, tvätta bort det i slutet av dagen. Om det är möjligt, väljer oljefria kosmetika utan tillsatta färgämnen och kemikalier. Välj makeup som är märkt som “noncomedogenic”, vilket betyder att det bör inte orsaka akne. Läs ingrediensförteckningen på produktetiketten innan du köper.

5. Titta på vad du sätter på håret. Undvik att använda dofter, oljor, pomades eller geler på håret. Om de får i ansiktet, kan de blockera hudens porer och irritera huden. Använd en mild schampo och balsam. Fett hår kan lägga till olja i ansiktet, så tvätta håret ofta, speciellt om du bryter ut. Fick långt hår? Håll det dras bort från ansiktet.