10 tips för att äta väl med diabetes

Brunilda Nazario, M; på 10 feb 2016

Vara kräsen. Välj rätt mat för att hålla din diabetes under kontroll. Och försök att laga mat hemma istället för att gå ut. Det är lättare att hålla koll på vad du äter när du gör din egen mat.

Använd dessa idéer som motivation när du piskar upp något i köket. Håll dessa tips i åtanke när du äta, alltför.

Använd brunt ris och fullkornsvete pasta. Leta efter 100% fullkornsmjöl och bröd, och andra hela korn som havre och korn.

Göra övergången enkel. Till exempel, om du har ont om tid, pop ett paket förkokt fryst brunt ris i mikrovågsugn.

Sikta på minst 8 gram fibrer per måltid, särskilt när du äter kolhydratrika livsmedel. Det kommer att hjälpa till att hantera ditt blodsocker, hålla dig mättnadskänsla och vara bra för hjärthälsa. Det är extra viktigt eftersom diabetes gör hjärtsjukdom mer sannolikt.

Prova

Enkelomättade fetter – nötter, avokado, olivolja och rapsolja – kan hjälpa till att sänka blodsockret. Bara undvika stora delar så att du inte tar i för många kalorier.

Lägg nötter och avokado till sallader och förrätter. Leta efter salladsdressing, marinader och såser gjorda med raps eller olivolja. Du kan även laga mat med dessa två oljor.

Bra val som sannolikt inte kommer att orsaka en stor ökning av nivåerna inkluderar magert kött, fågel, fisk, avokado, sallad grönsaker, ägg och ost. Lägg till dessa poster till din tallrik för att balansera den mat du äter som har kolhydrater.

Välj recept med mindre mättat fett. Kanske hoppa över den gräddsås och leta efter magert kött, skumma eller magra mejeriprodukter och vegetabiliska proteinkällor som bönor, linser eller nötter.

Har din recept precisera vad kalorier, kolhydrater, fibrer och fett är? Att information kommer väl till pass. Allt du behöver göra är att hålla sig till den föreslagna portion och du vet exakt vad du får.

Ärta; Böna; Havre; Barle; Frukter som äpplen, päron, bär och citrus frui; Grönsaker som sötpotatis, brysselkål, broccoli, morötter och rödbetor